Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, biomassza fűtőmű

év: 2011
típus: koncepcióterv / engedélyezési terv
helyszín: Gödöllő / Egyetem tér
funkció: biomassza fűtőmű
volumen: 190m2
építészet: Kalmár László / Szepesi János

















építész munkatárs: Stiebel Rita
statika: Harsányi Csaba
tűzvédelem: Mészáros János


A helyszín

A ligetes, erdős környezet kíváló helyszínt biztosít az itt tanuló diákoknak és az őket nevelőknek, hogy közelebb kerüljenek a természethez, hogy jobban elsajátíthassák az ökotudatos szemlélet alapjait, mely a jövőnknek, sőt már a jelenünknek is igen meghatározó résztvevője. A globalizálódó Világunkban egyre többen ismerik fel a lokális, helyi közösségekben rejlő potenciált. Egy biomassza fűtőmű kialakítása jó lehetőség a helyben megtalálható anyagokban (pl: faapríték), indirekt módon tárolt napenergia felhasználására. Ezzel is csökkentve a környezeti terhelést, illetve munkát biztosítva a helyi embereknek.





építészeti koncepció, tömegkialakításAz építészeti koncepció kialakításában is figyelembe vettük az ökoiskola szemléletét. Azaz a lehetőségekhez képest a legnagyobb mértékig megpróbáltuk tiszteletben tartani az élővilág érdekeit, illetve megpróbáltunk minél kisebb károsodást okozni az ökoszisztémának. A választott anyagok, szerkezetek hosszas mérlegelés utáni tudatos döntések eredményei. Egyszerű, költségtakarékos, puritan anyaghasználattal és szerény megjelenés a jellemző.







Ezen szemlélet mellet fontos szempont volt a hely erős építészeti karakterének megtartása is. Célunk, hogy az új funkció jól megférjen a meglévő épületek mellett, ne akarjon velük konkurálni, egyszerű eszközök segítségével, olvadjon bele a környezetbe. A meglévő épülettömegek (régebbi “torna-fészer” és az újabb tornacsarnok) mellett erősen meghatározó tényező az erdő közvetlen közelsége is. Az új épület az erdő és a meglévő épületek közt keresi az egyensúlyt.
A biomassza technológiájából kiindulva alapvetően egy fedett-nyitott tárolót képzeltünk el, mely a gépészeti térnél zárul be. Az összes többi funkciónál növényzet (vadszőlő) felfuttatására is alkalmas terpesztett lemez burkolat határolja el a külvilágot.