Yerevan / Intercontinental hotel / nemzetközi építészeti tervpályázat

év: 2009 / 2010
típus: nemzetközi építészeti tervpályázat
helyszín: Örményország / Jereván
funkció: intercontinental hotel
volumen: 35000 m2
építészet: Golda János / Farkas Mária Magdolna / Horváth Julianna / Rácz Sándor / Szepesi János


látvány: Kovács Péter / Szepesi János
örmény kultúra: Avanesian Alex




első koncepcionális pontunk az értékes ararati kilátás: Az épület funkciójából eredően megkülönböztetünk lakó, illetve közösségi funkciókat. Ezt a különbséget az épület tömegképzésében is megjelenítjük, a lakóterek inkább vertikális irányban helyezkednek el (lakótornyok) a közösségi terek pedig horizontálisan a lakotórnyok elött szétterülve (lepény). Ezen tömegkialakítással elérhetjük, hogy minden funkció az értékes ararati kilátásra tájolva kapjon helyet.

második koncepcionális pontunk a helyi kulturális hagyományok újraértelmezése: Örményország és Jereván több ezer éves múltra tekint vissza. Igaz ez az építészetére is. Fontosnak tartjuk a hosszú idők alatt kialakult helyi hagyományok figyelembe vételét. Számunkra a legerősebb hagyományos építészeti eszköz az egyedi díszítések és az ornamentika használata. Ezen eszközök modern újraértelmezését és használatát szükségesnek tartjuk.

harmadik koncepcionális pontunk egy kérdés, mely a jövő építészetét keresi: Azt látjuk, hogy a mai társadalmunkban fontos elvárás a különbözőség, az egyediség. Ez mind igaz a hétköznapi használati tárgyainkra (pl: mobiltelefon, autó) és igaz a korunk és talán a közeli jövő építészetére is. Ezért úgy gondoljuk, hogy a tervezett épületnek is egyedivé kell vállnia, "ikonikusnak" kell lennie.

negyedik koncepcionális pontunk a fenntarthatóság szemelött tartása: Fontos szempont a környezettudatosság. Ennek különböző eszközeit ismerhetjük. A tervezett épületnél élni szeretnénk, mind a legalapvetőbb eszközőkkel, (pl: tájolás, tömegkialakítás, benapozás, hőtárolás, szellőzés, stb.) úgy mint az összetettebb, bonyolultabb technikák alkalmazásával (led világítás, talajszondás hőszivattyúk használata, interaktív gépészeti rendszer, stb.)